www.tikiu.lt

Puslapiai

2010 m. gegužės 11 d., antradienis

Ar rajono valdžiai rūpi vietos verslininkai?

Biržų rajono verslo informacijos centro (VIC) veikla nepatenkinti nei vietiniai verslininkai, nei jo dalininkas - LR Ūkio ministerija. Puiki proga Biržų smulkiems ir vidutiniams verslininkams susilaukti realios pagalbos, pradedant ir vystant savo veiklą, atsirado dar praeitais, 2009 metais, kai Ūkio ministerija nutarė įsteigti viešąją įstaigą „Eksportuojančioji Lietuva".

Ministerijos vadovai buvo nusiteikę VIC'ų veiklą pakeisti iš esmės, nes, anot „Verslo žinių", „Verslo informacijos centrai ir Verslo inkubatoriai nebeatlieka joms skirtų funkcijų: pirmieji tapo priebėga savivaldybių merų giminaičiams, o antrieji užsiima vien pigių patalpų nuoma".

Biržų rajone veikiantis Verslo informacijos centras, įsteigtas 2003 m. kovo 3 d. ir išsikėlęs skambius tikslus - prisidėti prie Biržų rajono socialinės ir ekonominės plėtros, prie naujų verslo subjektų steigimo rajone, ugdyti verslumą, padėti jau esantiems verslo subjektams plėtoti savo veiklą, prisitaikyti prie kintančių rinkos sąlygų ir kt., - iki šiol vykdo veiklą, kuri apsiriboja tik įvairių kursų, seminarų ir kt. renginių organizavimu. Šiais metais rajono biudžete jo veiklai skirta 19 tūkst. litų.

Tuo tarpu įsteigtos VšĮ „Eksportuojančioji Lietuva" misija - verslo auginimas ir eksporto skatinimas, pagalbos teikimas tiek steigiant įmonę, tiek jai augant iki eksportuojančiosios statuso, konsultacijos, teisinė pagalba, paskolų ir kitos paslaugos.

Praeitų metų birželio mėnesį Ūkio ministerija savivaldybėms pasiūlė apsispręsti, kokį verslo rėmimo modelį rajonų vadovai pasirinks ateityje. Dauguma rajonų savo, kaip VIC'o dalininko, teises perdavė Ūkio ministerijai, kiti, taupydami lėšas, juos sujungė su Turizmo informacijos centrais. Beveik visi VIC'ų vadovai paruošė projektus, pagal kuriuos užsitikrino finansavimą.

Tačiau nei Biržų rajono savivaldybės, nei Biržų rajono VIC'o vadovai laiku nepadarė nieko, kad šis klausimas būtų išspręstas vietos verslininkų naudai. Tik šių metų sausio 27 d. rajono savivaldybės taryba priėmė nutarimą, kuriuo savo, kaip VIC'o dalininko, teises perdavė Ūkio ministerijai. Aišku, tai buvo pavėluotas sprendimas.

Paprašius vietos verslininkams, ėmiausi spręsti šį klausimą. Įtikinėjant LR Seimo Ekonomikos komiteto narius, Ūkio ministerijos vadovybę, jog Biržų verslui reikalinga „Eksportuojančioji Lietuva", pribloškė vietos valdžios atstovų abejingumas. Pasirodo, savivaldybės klerkai per mėnesį nesugebėjo į Ūkio ministeriją nusiųsti Biržų rajono tarybos sprendimo. Tai padarė tik Ūkio ministerijos vadovų paraginti - tarsi jiems, o ne Biržų valdžiai vietos verslininkai rūpėtų.

Neseniai atėjo gera žinia - LR Vyriausybėje numatomas svarstyti paramos smulkiajam ir vidutiniam verslui klausimas. Kad jis ir Biržams būtų palankus, teks padėti nemažai pastangų.

Tik peršasi mintis, kad, matyt, geriausiai būtų, jei vietos valdžia visai nesikištų, nes po kai kurių jų vizitų ir pavėluotų raštų reikalai tikrai nepagerėja.

 2010 m. balandis

1 komentaras:

  1. Geri straipsniai, ar girdėjote apie poną Benjaminą, el. Paštas: Lfdsloans@outlook.com - „WhatsApp“ kontaktas: + 1-9893943740 - kurie dirba su finansavimo tarnyba, jie man suteikia 95 000,00 USD paskolą mano verslui pradėti ir aš juos moku kasmet. jau dveji metai ir man dar liko 2 metai, nors man patinka dirbti su jais, nes jie yra tikri paskolų davėjai, galintys suteikti bet kokio pobūdžio paskolą.

    AtsakytiPanaikinti