www.tikiu.lt

Puslapiai

2012 m. gegužės 5 d., šeštadienis

BIRŽŲ KULTŪROS IR POLITIKOS ISTORIJOS PĖDSAKAIS. (II)

            Gegužės 7-ąją minėsime Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, kurios reikšmę mums dabar sunku suvokti. Dabarties lietuviui nelengva įsivaizduoti, kad kažkada už lietuviškos knygos turėjimą, skaitymą buvo galima patekti į kalėjimą ar ilgus metus kęsti Sibiro tremtį. Leidimas skaityti, rašyti bei mokyklose mokyti vaikus gimtąja kalba, tais tolimais 1904 metais lietuvių tautai buvo didžiulis laimėjimas. Panaikinus spaudos draudimą Lietuvoje viena po kitos ėmė kurtis spaustuvės. Džiugu prisiminti, kad pirmoji spaustuvė provincijoje buvo įkurta Biržuose. Šiais metais minime gražų jos jubiliejų – 100 – metį.


Apie 1912 metais įkurtą „M. Yčo ir bendrovės“ reikšmę leiskime kalbėti jos amžininkams. Akiras – Biržys knygoje „Biržų apskritis“  1932 metais rašo: „Biržų spaustuvė sulošė svarbią rolę ne tik biržiečių švietimui kelti, bet apskritai daug prisidėjo prie tautiškų idėjų skleidimo. Biržų spaustuvės steigėjai taip pat ne tiek materialistinės naudos tikėjosi iš tos spaustuvės turėti, kiek aukštesnių idėjų vedami tą spaustuvę įsteigė.“ Mykolas Plepys „Biržų žinių“ 1933 m. sausio 15 d. Nr. 3 pažymi: „Jei paiimti porą desėtkų metų atgal, Biržuose buvo įsteigta lietuviška spaustuvė, iš kurios per visą laiką išėjo daug knygų ir laikraščių, kas prisidėjo prie mūsų apylinkės kultūrinimo ir jos visokeriopo gerbūvio kėlimo.“

Apie Biržų spaustuvę daugiausiai yra rašę kraštotyrininkas Jonas Dagilis (beje, turintis didelę Biržų spaustuvės leidinių kolekciją) ir mūsų krašto metraštininkas Algirdas Butkevičius. Pastarasis prieš porą metų „Šiaurės rytuose“ teigė: „šiame rašinyje bandyta prisiminti kai kuriuos mūsų spaustuvės istorijos fragmentus, suvokiant, kad neįmanoma kiek išsamiau viename straipsnyje apžvelgti sudėtingos dvidešimtojo amžiaus vėtrų ir neramumų kamuojamos spaustuvės istorijos, prisiminti čia dirbusių žmonių, knygas, kalendorius, laikraščius leidusių mūsų krašto šviesuolių neretai skaudžius likimus. Galbūt tai bus padaryta, minint Biržų spaustuvės 100 – ąsias įkūrimo metines“. 

Muziejuje, bibliotekoje sklaidant pageltusius Biržų spaustuvės knygų, periodinių leidinių puslapius, atsiranda suvokimas, kad tai neįkainojamas mūsų krašto dvasinis turtas, kurį reikia ne tik išsaugoti, bet juo domėtis, naudoti krašto švietimui. Daugelis minčių, idėjų, kurias skleidė biržiečiai leidėjai ir spaustuvininkai aktualios ir šiandien.

Susimąstyti paskatina kraštotyrininko J.Dagilio namuose sklaidant 1927 m. „Biržų kalendorių“. Skyrelyje „Nauji priežodžiai“ rašoma „Meluoja kaip Seimo narys“ arba „Koliojasi kaip apskrities tarybos narys“... Matyt, kai kurios bėdos amžinos.

 Norėdami apčiuopti tikrą praeities pulsą, bendraujame su Otilija Povilioniene, dirbusia spaustuvėje nuo 1948 metų, vienintele, mums žinoma, likusia iš tų, kuri nors ir netiesiogiai susijusi su spaustuvės įkūrimu. Jai teko dirbti, kai dar buvo naudojama rankinė spausdinimo mašina        „Koenig und Bauer“ pastatyta ir beveik be perstojo veikusi nuo 1912 metų.

Aštuoniasdešimtmetį š.m. sausio mėnesį atšventusi O. Povilionienė Biržų spaustuvėje raidžių surinkėja pradėjo dirbti būdama 16 metų. Priėmė ją į darbą tuometinis spaustuvės vedėjas, gyvenęs Kęstučio gatvėje priešais geležinkelio stotį ir kaip ji sakė, „nemokėjęs lietuviškai nei skaityti, nei rašyti“, bet atnešdavęs redaguotą tekstą ir parodydavęs, kad „apie tą vietą reikia pataisyt“. Toks jo pasakymas visoms dirbusioms moterims sukeldavo juoką. O. Povilionienė pasakoja kaip iš švininių raidžių pagal planą turėdavo surinkti tekstą, o jį, antrame aukšte redaktoriaus suredaguotą, jau pataisydavo ir darydavo klišes.  Per dieną tekdavo surinkti apie 13 tūkstančių raidžių, todėl dabar nuo švino rankų sąnariai išsiklaipę, o ir regėjimui pakenkė. Dirbo nuo 9 val. iki 18 val., nes leidiniai išeidavo du kartus per savaitę.

O.Povilionienė  prisimena ir apie 1948 metus spaustuvėje dirbusį Petrą Sklenį, kuris su dideliu peiliu pjaustydavo, pakuodavo ir sudėliodavo užsakovams įvairius blankus, kvitus, laikraščius. Tuomet jam galėjo būti apie 60 metų. Mena ji ir tai, kad šventėms išeidavo spalvoti numeriai (mėlynos, žalios spalvos): „į tokį lovį supildavo dažus, sukant rankeną nusidažydavo. Būtinai stovėjo dėžutė su vandeniu rankom pasišlapinti, kad polierius geriau slystų“. Na, o labiausiai, anot buvusios spaustuvės darbuotojos, nelaukdavę rinkimų, nes tuomet tekdavę  dirbti visą parą, parėjus ryte į namus tik užvalgyti ir vėl reikėję bėgti į Vytauto gatvę, kad agitacinė medžiaga rinkėjus laiku pasiektų. O. Povilionienė vardija buvusius spaustuvės vadovus Bakaną, Valentą,  prie spausdinimo mašinos dirbusius Petrą Gražinį, Leoną Trišką.

Biržų spaustuvėje paprastais darbininkais tarpukario laikotarpiu dirbo šviesūs žmonės – poeto Kosto Snarskio brolis Jonas, pats bandęs literato plunksną. Aktyvi „Radvilos“ draugijos narė Otilija Stuinaitė, spaustuvėje dirbusi raidžių surinkėja. Ją gerai prisimena 90-mečiai, biržiečiai Aldona ir Vilius Šernai. A.Šernienė pasakoja, kad būdama gimnaziste, gyveno pas O.Stuinaitės tėvus Stoties gatvėje. Dažnai su ja eidavusios pasivaikščioti prie ežero, į bažnyčią, bet apie darbą spaustuvėje neklausinėjusi, nes tuomet rūpėjo mokslai. A.Šernienė prisimena bendravusi ir su dar vienu spaustuvėje dirbusiu darbuotoju Adolfu Vanagu iš Taikos gatvės, tačiau šis apie 1941 metus išvažiavo į Žemaitiją.

Biržiečius tarpukario laikotarpiu pasiekdavo populiarūs Biržų spaustuvės periodiniai leidiniai „Biržiečių balsas“, „Sėjėjas“, „Biržų kalendorius“, „Biržų žinios“, knygelės vaikams („Onutės pasakojimai“), religiniai spaudiniai „Evangelijos šviesa“, „Giesmynas“ ir kt.

Reikšmingiausias periodinis leidinys, spausdintas Biržų spaustuvėje, žinoma, buvo “Biržų žinios” – savaitraštis, skirtas Biržų krašto visuomenei. M. Yčo paskatintas “Biržų žinias” įsteigė ir savo lėšomis pradėjo leisti bei redaguoti žymus visuomenės veikėjas gydytojas Jokūbas Mikelėnas. Pirmasis, keturių puslapių numeris, išėjo 1922 metų rugpjūčio 14 dieną.  Laikraščio klausimas Biržuose nors savaitinio arba ir neperiodinio jau pribrendęs. / Biržai su gelžkelio pravedimu kečiasi iš miesčiuko – kaimo į miestą: kyla pramonė, atgyja pirklyba, tveriasi draugijos, bendrovės. /Be laikraščio negali būti visuomenei pilnai nušviestas ir žinomas veikimas daugelio naujų pramonės pirklybos įstaigų ir draugijų, delko kenčia minėtos įstaigos ir visuomenė. Daugelis visuomenę interesuojančių žinių be laikraščio virsta grandiozinėmis pasakomis, provincijos plepalais. […] Biržai todėl irgi turi turėti laikraštį, kad laikrašty atsispindėtų  kampelio gyvumas, kurį mes matome, kaip gyvenimas čia visose šakose verda, kunkuliuoja, plečiasi ir veja kultūringesnius kaimynus“. (iš „Biržų žinių“ Nr. 1, 1922 m.).

Šiais metais gausiai pasipylę jubiliejai – dailės draugijos „Lyra“, Biržų spaustuvės šimtmečiai, „Biržų žinių“ devyniasdešimtmetis tikriausiai labai paįvairins Biržų kultūrinį gyvenimą ir duos peno mūsų šviesuolių kūrybai.

 Ramunė Čigienė

Rajono tarybos narė

Arutis Černiauskas

VDU IV kurso Istorijos katedros studentas

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą