www.tikiu.lt

Puslapiai

2012 m. vasario 22 d., trečiadienis

Mintys po referendumo Latvijoje

Praėjusį šeštadienį Latvijoje vyko referendumas dėl rusų kalbos skelbimo antra valstybine kalba. Latviai šį savotišką egzaminą išlaikė puikiai. Kilęs pavojus sutelkė mūsų kaimynus ir daugiau nei 75 proc. Latvijoje gyvenančių tiek latvių, tiek rusų pasisakė prieš antrosios valstybinės rusų kalbos įvedimą. Pritilo tie, kurie kurstė kalbas apie galimą tautos susiskaldymą po referendumo. Su šiuo laimėjimu kaimynus pasveikino mūsų šalies Seimo, Vyriausybės vadovai.


Biržus su Latvija jungia ne tik valstybinė siena, bet kaimynystė bei partnerystė. Nuo 2004 m. Biržų ir Aizkrauklės miestai pasirašę partnerystės ir bendradarbiavimo sutartis.

Internetiniame Biržų rajono savivaldybės tinklapyje www.birzai.lt galima rasti informacijos apie kasmet biržiečių oficialių delegacijų išvykas į įvairius renginius – dažniausiai į tradicinę Verslo dieną Aizkrauklėje, susitikimus su verslininkais ir valdžios atstovais. Nuolat aiškinama, kad stiprinami Aizkrauklės ir Biržų miestų bendarbiavimo ryšiai, kad susitikimai atveria naujas galimybes verslininkams, atsiranda tarpusavio supratimas ir pan. Tačiau, kol kas apčiuopiamų bendradarbiavimo rezultatų lyg ir nejuntame. Neaišku ir tai, ar Biržų rajono vadovai pasveikino kaimynus latvius su tautos apsisprendimu dėl valstybinės kalbos. O buvo puiki proga parodyti, kad esame ne tik partneriai, bet ir kaimynai, draugai. Tuo labiau, kad Aizkrauklės tarybos daugumą sudaro “Tautos partijos” nariai, kurių pažiūros artimos mūsų tautininkams ir konservatoriams. Nežinau kodėl į Biržus nebuvo pakviesti Aizkrauklės miesto valdžios atstovai kartu švęsti Vasario 16-osios, nes apie tai jokia oficiali informacija nepateikta. Beje, turime biržiečių išrinktą LR seimo narį Valdemarą Valkiūną, gyvenantį(usį) Latvijoje, kuris paskutiniuoju metu ėmė demonstruoti savo tautiškas ir patriotines nuostatas, vadinasi yra visos (bet neišnaudotos?) galimybės glaudesniam bendradarbiavimui.

2009 metais dalyvavau puikioje akcijoje “Sirds puksti Baltijai” (Širdis plaka Baltijai), skirtoje Baltijos kelio 20-mečiui paminėti, kurios metu tūkstančiai žmonių dalyvavo bėgimo estafetėje nuo Talino ir Vilniaus į Latvijos sostinę Rygą. Važiuojant dviračiu nuo Latvijos pasienio iki Rygos, estafetės dalyviai (suaugusieji, vaikai, seneliai, prisijungiantys prie bėgančiųjų kiekviename kaimelyje ar miestelyje), pamatę trispalves neslėpė susižavėjimo – mojavo, sveikino ir džiaugėsi. Mūsų kaimynai „braliukai“ tuomet parodė koks jiems reikšmingas lietuvių palaikymas ir bendrystė, o mums šiandien turi būti svarbus latvių tautos apsisprendimas. Simboliška atrodo tai, kad biržiečių vieta Baltijos kelyje buvo prie Latvijos sienos, tik abejoju, ar iš dabartinės valdančiosios daugumos kas nors jame stovėjo?

Sužinojusi referendumo rezultatus, jaučiau pareigą pasveikinti Aizkrauklės tarybą ir visus Latvijos žmones su jų laimėjimu.

Viliuosi, kad rajono valdžia bus supratinga ir artėjančią Kovo 11-ąją minėsime Biržuose kartu su Aizkrauklės miesto valdžios atstovais. Mano manymu, būtų gražu, kad užsienio partnerių, pirmiausia kaimynų latvių, dalyvavimas svarbiausiose mums šventėse taptų tradicija.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą