www.tikiu.lt

Puslapiai

2012 m. vasario 19 d., sekmadienis

Ne žemės derlumu, ne drabužių įvairumu, ne šalies gražumu, ne miestų ir pilių stiprumu laikosi tautos, bet daugiausia išlaikydamos savąją kalbą, kuri didina ir palaiko bendrumą, santaiką ir brolišką meilę. Gimtoji kalba yra bendrosios meilės ryšys, vienybės motina, pilietiškumo tėvas, valstybės sargas. Sunaikink kalbą – sunaikinsi santaiką, vienybę ir dorybę. Sunaikink kalbą – sunaikinsi dangaus saulę, sujauksi pasaulio tvarką, atimsi gyvybę ir garbę.

Taip apie gimtosios kalbos svarbą XVI amžiaus pabaigoje rašė Lietuvos šviesuolis Mikalojus Daukša.

Biržų krašto visuomenė sveikina visus geros valios Latvijos žmones, bei kaimynystės partnerius - Aizkrauklės krašto gyventojus ir džiaugiasi latvių tautos susitelkimu, ryžtu ginant didžiausią vertybę - gimtąją kalbą.
Tikiuosi, kad ateityje mūsų bendravimas neapsiribos vienkartiniais susitikimais, bet taps giliu abiejų tautų kalbos, istorijos, kultūros pažinimo stiprinimu.
Latvių poetė Austra Skujinia rašė: ”…nevienas durvis neversies tev vala/nekur kur iet, kad kreslo vakars vels”.
Viliuosi, kad mūsų valstybių tiek valdžios atstovų, tiek paprastų piliečių namų durys visada bus atviros vieni kitiems.

Ramunė Čigienė
Biržų rajono savivaldybės tarybos narė
2012 m. vasario 19 d.
Ne tikai ar druvas ražīgumu, ne tikai ar tērpu krāšņumu, ne tikai ar valsts skaistumu, ne tikai ar pilsētu un piļu siprumu noturās tautas, bet galvenokārt ar savas valodas saglabāšanu, kas veicina un uztura kopīgumu, saticību un savstarpējo cieņu. Dzimtā valoda ir arī mīlestības pamats, vienotības mate, pilsonības tēvs, valsts sargs. Zaudēt valodu nozīmē zaudēt saticību, vienotību un tikumus. Iznīcini valodu-iznīcināsi sauli no debesīm, iznīcināsi kārtību pasaulē, atņemsi pašcieņu un dzīvību.

Tā par dzimtās valodas nozīmi 16. gadsimtā
rakstija Lietuvas intelektuālis Mikalojus Daukša

Biržu novada kopiena apsveic visus apzinīgus Latvijas cilvēkus, kā arī kaimiņu sadarbības partnerus – Aizkraukles iedzīvotājus un esam priecīgi par tautas saliedietību, uzņēmību aizstāvot vislielāko vērtību - dzimto valodu.
Ceram, ka nākotnē mūsu sadarbība no vizītēm pārtaps par dziļu abu tautu valodas, vēstures, kultūras iepazīšanas veicināšanu.
Latviešu dzejniece Austra Skujiņa rakstija “Nevienas durvis nevērsies tev vaļā, Nekur kur iet, kad krēslo vakars vēls”.
Esu pārliecināta, ka mūsu valstu varas pārstvāvju kā arī pārējo pilsoņu maju durvis būs ikdien atverstas.

Ramunė Čigienė
Biržu rajona pašpārvaldes padomes deputāte
19 februāris, 2012

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą